Πανδημία νέας γρίπης: Πώς θα προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους;


Μιας και όλο περισσότερα ακούμε για αυτήν την γρίπη αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα σχετικό άρθρο από την σελίδα "www.medlook.net"

Αγαπητοί μας φίλοι,

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Με την έκταση που έχει ήδη πάρει η πανδημία της νέας γρίπης, με τις προβλέψεις για εκρηκτική αύξηση του αριθμού ανθρώπων που θα προσβληθούν από τον ιό και με τον κίνδυνο απειλητικών μεταλλάξεων κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, γίνεται σαφέστατο ότι πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέτρο πρόληψης και προστασίας από τον ιό Η1Ν1.

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται βασικά με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι διαμέσου των σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν βήχει ή φταρνίζεται ένα άτομο που έχει ήδη τη γρίπη. Τα εν λόγω σταγονίδια φτάνουν συνήθως σε απόσταση λιγότερη από ένα μέτρο. Ο δεύτερος τρόπος είναι όταν αγγίζουμε επιφάνειες συμπεριλαμβανομένων και των χεριών στις οποίες ήδη υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια με τα χέρια μας που φέρουν τον ιό αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.

Τα αναπνευστικά σταγονίδια και η μετάδοση εξ επαφής είναι οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης των ιών της γρίπης στον πληθυσμό. Στα νοσοκομεία λόγω ειδικών διαδικασιών κάποτε είναι δυνατόν να δημιουργούνται σωματίδια με ιούς στην ατμόσφαιρα και για αυτό χρειάζονται ειδικές μέθοδοι προφύλαξης.

Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να προστατεύετε τον εαυτό σας, την οικογένεια, τους φίλους σας και άλλους από τη γρίπη είναι να έχετε μια καλή προσωπική υγιεινή. Ας δούμε αποτελεσματικούς τρόπους που συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας της γρίπης.

Δείτε περισσότερα

Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν φταρνίζεστε ή όταν βήχετε

Πλένετε τα χέρια σας

Τα προσωπικά σας αντικείμενα δεν πρέπει να τα μοιράζεστε με άλλους

Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άλλους εάν έχετε γρίπη και δεν είστε καλά

Το εμβόλιο εναντίον του ιού Η1Ν1

5 σχόλια:

  1. 1. Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν φταρνίζεστε ή όταν βήχετε

    Ο ιός της γρίπης μπορεί να ταξιδεύει διαμέσου του αέρα όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται. Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε θα πρέπει:

    1. Να στρέφετε το πρόσωπο σας μακριά από άλλους ανθρώπους
    2. Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή εάν δεν έχετε με το μανίκι σας
    3. Χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα μιας χρήσης αντί μαντίλι από ύφασμα το οποίο θα μπορούσε έτσι να αποθηκεύει τον ιό
    4. Βάζετε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα σας στο πλησιέστερο σκυβαλοδοχείο αντί στην τσέπη ή στην τσάντα σας
    5. Πλένετε τα χέρια σας ή χρησιμοποιείστε αλκοολούχο πετσετάκι ή υγρό όσο πιο γρήγορα μπορείτε μετά από το φτάρνισμα ή το βήχα

    Τα άτομα που ασθενούν από γρίπη πρέπει να ενθαρρύνονται να βάζουν συνεχώς χειρουργικού τύπου μάσκα για να περιορίζουν τον ιό και να βοηθούν έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλένετε τα χέρια σας

    Το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με τη χρήση αλκοολούχων παρασκευασμάτων που δεν χρειάζονται νερό (γέλη, υγρά, αφροί, πετσετάκια που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία και τις υπεραγορές) είναι αποτελεσματικός τρόπος εξουδετέρωσης του ιού της γρίπης.

    Να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας:

    1. Μετά από το αποχωρητήριο
    2. Μετά από βήχα, φτάρνισμα, η φύσημα της μύτης σας
    3. Μετά από επαφή με άτομο που έχει κρυολόγημα ή γρίπη
    4. Προτού αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας
    5. Προτού αρχίζετε την προετοιμασία φαγητού ή πριν αρχίζετε να τρώτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα προσωπικά σας αντικείμενα δεν πρέπει να τα μοιράζεστε με άλλους

    Ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδίδεται όταν κάποιος αγγίξει ένα αντικείμενο στο οποίο υπάρχει ο ιός και μετά αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.

    Εάν ένα άτομο που ζει μαζί σας έχει τη γρίπη:

    1. Τα προσωπικά του αντικείμενα όπως πετσέτες, λευκά είδη (σεντόνια και λοιπά) και η οδοντόβουρτσα του πρέπει να τοποθετούνται ξεχωριστά
    2. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη για να πίνετε ή να τρώτε, μην πίνετε από τα ποτά του και μην τρώτε από το φαγητό του

    Καθαρές επιφάνειες

    Οι ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν για μερικές ώρες σε διάφορες επιφάνειες. Εάν κάποιος του περιβάλλοντος σας ή που ζει μαζί σας έχει τη γρίπη τότε πρέπει τακτικά να καθαρίζετε τις επιφάνειες των τραπεζιών, των πάγκων, της πόρτας του ψυγείου, τα χερούλια των πόρτων με νερό και σαπούνι ή απολυμαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άλλους εάν έχετε γρίπη και δεν είστε καλά

    Εάν έχετε γρίπη διατηρείτε την απόσταση σας από άλλα άτομα. Μπορείτε να στέκεστε ή να κάθεστε ένα μέτρο μακριά τουλάχιστον εάν είναι δυνατόν διότι έτσι μειώνονται ουσιαστικά οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των ανθρώπων.

    Εάν δεν είστε καλά πρέπει να μένετε στο σπίτι σας και να αποφεύγετε να πηγαίνετε έξω σε δημόσιους χώρους ή να χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς τότε συστήνεται να βάζετε μάσκα που είναι σε θέση να περιορίζει τον ιό της γρίπης. Επίσης δεν πρέπει να πηγαίνετε στην εργασία σας, στο σχολείο, σε δημόσιες συγκεντρώσεις ή όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι.

    Μην επισκέπτεστε άτομα που πάσχουν από γρίπη παρά μόνο όταν είναι απόλυτα αναγκαίο. Εάν ένα μέλος της οικογένειας σας έχει τη γρίπη είναι προτιμότερο εάν είναι δυνατόν να διαχωρίζεται από τα άλλα μέλη της οικογένειας και να βάζει προστατευτική μάσκα για όσο νοσεί.

    Εάν εσείς φροντίζετε για κάποιον που έχει τη γρίπη πρέπει και εσείς να βάζετε προστατευτική μάσκα και γάντια για να προφυλαχθείτε από τη μετάδοση σε σας του ιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το εμβόλιο εναντίον του ιού Η1Ν1

    Δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα εμβόλια για την καταπολέμηση του ιού Η1Ν1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι χρειάζονται ακόμη μερικοί μήνες έως ότου ετοιμασθεί με ασφάλεια το νέο εμβόλιο.

    Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχίες διότι σε λίγους μήνες θα έχουμε το χειμώνα και ο ιός Η1Ν1 μπορεί να παρουσιάσει μεταλλάξεις και να είναι περισσότερο απειλητικός για τη ζωή των ανθρώπων. Το χειμώνα οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται ταχύτερα διότι οι ψυχρές και ξηρές καιρικές συνθήκες επιτρέπουν μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης του ιού εκτός του ανθρωπίνου σώματος.

    Είναι γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του ιού. Η πανδημία έως τώρα έχει προκαλέσει σχετικά μια ήπια μορφή ασθένειας και έχουν σημειωθεί 800 θάνατοι σε 160 χώρες που κατέγραψαν περιστατικά της νέας γρίπης. Οι άνθρωποι σε θερμά κλίματα προσβάλλονται από το νέο ιό Η1Ν1 διότι δεν έχουν φυσική ανοσία εναντίον του νέου αυτού στελέχους.

    Η πανδημία γρίπης Η1Ν1 είναι η ταχύτερα εξαπλωνόμενη που έχει ποτέ περιγραφεί. Ωστόσο οι πλείστοι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Οι έγκυες και άτομα με άλλα προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρότερες επιπλοκές.

    Το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης

    Το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης δεν προστατεύει από τον ιό Η1Ν1. Ωστόσο συστήνεται να γίνεται ο εν λόγω εμβολιασμός διότι προστατεύει από την εποχιακή γρίπη. Αποτρέπει έτσι την πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί ταυτόχρονα και από τους δύο ιούς, το νέο ιό Η1Ν1 και τον ιό της εποχιακής γρίπης.

    Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης των ευάλωτων ομάδων. Όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 μηνών πρέπει να πάρουν το εν λόγω εμβόλιο. Όμως και τα υπόλοιπα παιδιά είναι καλό να πάρουν το ίδιο εμβόλιο.

    Στην ουσία ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της τάξης του 85% είναι καλό να πάρει το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης.

    Τα φάρμακα εναντίον του ιού Η1Ν1

    Τα φάρμακα που δρουν εναντίον του ιού Η1Ν1 οσελταμιβίρη, ζαναμιβίρη δεν πρέπει να λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους. Πρέπει να χορηγούνται μόνο για τη θεραπεία ασθενών που έχουν τη νέα γρίπη και κινδυνεύουν από επιπλοκές.

    Σε άτομα που έχουν έλθει σε στενή επαφή με ασθενείς που πάσχουν από τη νέα γρίπη και τα οποία έχουν παράγοντες κινδύνου για πολύ σοβαρής μορφής επιπλοκές από τη νέα γρίπη μπορεί να χορηγηθούν αντιϊκά φάρμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.