Ο καλός φίλος Γεράσιμος Λογοθέτης αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις που έχει πάνω στους παραδοσιακούς Λευκαδίτικους χορούς, αλλά και γενικότερα στους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας, τους οποίους κατά καιρούς έχουν χορέψει και παρουσιάσει τα χορευτικά τμήματα του νησιού μας.
Ας δούμε όμως τι μας λέει ο Γεράσιμος Λογοθέτης.
ΠΑΤΙΝΑΔΑ.
Χορός οργανικός, ζευγαρωτός. Είναι χορός του γάμου με εύθυμη μουσική, με μικρά συρτά βήματα. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες σε 3 βηματισμούς εναλλάξ, ανεξάρτητης χρονικής διάρκειας. Οι γυναίκες φορούν την νυφιάτικη στολη. Χορεύεται ακόμα και σήμερα στους γάμους της Λευκάδος, κυρίως την τελευταία μέρα, όταν η νύφη συνοδεύεται από το πατρικό της στην εκκλησία ή στο σπίτι του γαμπρού.
Λίγα λόγια για την τέχνη του χορού...
Ρεπορτάζ, Φωτογραφία : Γεράσιμος Λογοθέτης
Με τον όρο χορό, θεωρείται η τέχνη που μέσα από τις κινήσεις του σώματος (πόδι, χέρι, κεφάλι, μέση, κορμός, σχήμα) εκφράζεται ο τρόπος που αισθάνεται, η άμεση και ιστορική διάθεση του ατόμου, του κοινωνικού συνόλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χοροί της Λευκάδας είναι απλοί, ελεύθεροι, ο καθένας με γνωρίσματα επισημαίνοντας στοιχεία της καθημερινής ζωής των Λευκαδίων. Έχουν κατά κύριο λόγο κυκλικό σχήμα, είναι ζευγαρωτοί και ορισμένοι συνοδεύονται από τραγούδια.
Ο ρυθμός εναλλάσσεται πότε σε αργός, πότε σε γρήγορος. Οι γυναίκες είναι γελαστές με διακριτικό νάζι, οι άντρες με στημένη κορμοστασιά, παράξενο σκέρτσο και έτοιμοι να καθοδηγήσουν την ντάμα τους στα βήματά τους.
Ο βηματισμός είναι μικρός, όμορφος με ιδιαίτερα κοψίματα, που αν το προσέξουμε καλά θα δούμε ότι κάνουμε 2 βήματα σ' ένα ρυθμό ή περικλείουμε 2 ρυθμούς σ' ένα βήμα
Μερικοί χοροί της Λευκάδας και τα τραγούδια τους, προέρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδος με σχετικές παραλλαγές. Πιο γνήσιοι χοροί της Λευκάδος είναι: τα Καραβάκια, το Μπαρμπούνι, η Λεμονιά, ο Θιακός, τα Παλαμάκια και η Μηλιά.