Απολογισμός του Φεστιβάλ από τον Διονύση Κούρτη


Σε ένα κατάμεστο από ενθουσιώδη κόσμο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας έγινε την Κυριακή 23/8/2009 η τελετή λήξης του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας και η έναρξη του 48ου. Όλα τα συγκροτήματα πλην της Ιαπωνίας που για λόγους πτήσης είχε φύγει νωρίτερα, παρουσιάστηκαν για πέντε λεπτά το καθένα .Κατόπιν χόρεψαν το χορό της ειρήνης (συρτάκι) στον οποίο συμμετείχαν ένα ζευγάρι χορευτών από κάθε συγκρότημα.

Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι σκοπός και νόημα του Φεστιβάλ είναι η Ειρήνη και Συναδέλφωση των Λαών.

Ακολούθησε ο απολογισμός των εκδηλώσεων των Γιορτών και του Φεστιβάλ από τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κύριο Βασίλειο Θερμό που είπε αρκετά και σημαντικά πράγματα για το θεσμό του Φεστιβάλ όπου σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα πενήντα του χρόνια.(Αν μας αποσταλεί ο λόγος του θα τον αναρτήσουμε στο site). Έπρεπε όμως κατά την γνώμη μας να τα αναφέρει με ονοματεπώνυμο ποιοι μέμφονται και κατηγορούν το Φεστιβάλ και τους διαχειριστές του. Για παράδειγμα για τα μέσα ενημέρωσης ευχαρίστησε και πολύ σωστά το Studio Lefkatas και τον εικονολήπτη του Δημήτρη Κατσίκη ενώ για τα υπόλοιπα μέσα στην αρχή έπεσε η μομφή ότι κάποιο από τα μέσα ενημέρωσης καταστροφολογεί για το Φεστιβάλ και στο τέλος ευχαρίστησε όλα τα Μ.Μ.Ε. Αυτή η ομαδοποίηση δεν ευχαρίστησε κανένα. Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία και ορισμένες ευχαριστίες από τον Δήμαρχο Λευκαδίων κύριο Βασίλειο Φέτση και ξεκίνησε η ανταλλαγή των δώρων και των αναμνηστικών.

Από το Πνευματικό Κέντρο προσφέρθηκαν Δίπλωμα Συμμετοχής , Αναμνηστική Πλακέτα, βιβλία με την ιστορία των Γιορτών και του Φεστιβάλ, Φόλντερ με οπτικοαουστικό υλικό για την Λευκάδα και καλάθι με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

Τέλος παίζοντας τον Εθνικό Ύμνο η Φιλαρμονική έγινε η υποστολή των σημαιών και ακολούθησε η ρίψη των φαντασμαγορικών βεγγαλικών υπό τους ήχους της Ιορδανικής μουσικής.

Ύστερα από την αναφορά μου στα τεκταινόμενα της Κυριακής και με αφορμή αρκετά που έχουν γραφτεί για το Φεστιβάλ θα πώ και εγώ ορισμένες απόψεις για το σημαντικό αυτό θεσμό για το τόπο μας μιας για μια δεκαετία και πάνω ασχολούμαι ενεργά με το Φεστιβάλ.

Πρώτα για τα συγκροτήματα λίγα δέκα τα υπόλοιπα του προγράμματος δεν πήραν βίζα, πολύ καλά με ωραίες ενδυμασίες και ωραίους συγχρονισμούς. Το καλύτερο όλων , το συγκρότημα από τη Χιλή που ξεσήκωσε τους θεατές και καταχειροκροτήθηκε, αν και ορισμένοι είχαν προλάβει να τους κατηγορήσουν ότι είναι χορευτές από μπάρ της χώρας τους. Πολύ καλό το συγκρότημα από την Ιορδανία όπου οι χορευτές του είχαν πολύ καλή επικοινωνία με τους θεατές. Σταθερές αξίες Ρωσία και Σερβία, άρωμα ανατολής από Ιαπωνία, μεσογειακό ταμπεραμέντο από Ιταλία και Μάλτα, Ουκρανία με όμορφες παρουσίες και ελληνικούς χορούς ενόψει της αδελφοποίησης με τον Δήμο Οδησσού μιας και ο πρώτος Δήμαρχός της ήταν ο δικός μας Θόδωρος Φλογαίτης από το Μαραντοχώρι Λευκάδας. Η Ουγγαρία με τους δικούς της παραδοσιακούς χορούς και η Ινδονησία με τη δικιά της κουλτούρα και την πολύ ωραία ορχήστρα. Καλά τα Ελληνικά από Λάρισα και Σαλαμίνα.

Από τα Λευκαδίτικα άλλα στα πάνω τους και άλλα στα κάτω τους. Πρότασή μας είναι αυτό που κάνουν στο πεντάλεπτο της πρώτης Κυριακής να γίνει και στην επίσημη εμφάνισή τους μέσα στην εβδομάδα.

Στα θετικά η παρουσία του Πρέσβη της Ινδονησίας και του Δημάρχου του Γκόζο της Μάλτας του οποίου η γυναίκα ήταν μέλος του χορευτικού συγκροτήματος της χώρας του.

Πολύ καλό το σκηνικό του Ανοιχτού Θεάτρου, τα φωτιστικά με τις σημαίες στην κεντρική αγορά όπως και το καλαίσθητο περίπτερο της κεντρικής πλατείας.

Επίσης τα λίγα κρεβάτια σε κάθε αίθουσα και η σίτιση των συγκροτημάτων σε διάφορα εστιατόρια της πόλης μας.

Τέλος στα θετικά να αναφέρουμε ότι τα συγκροτήματα δεν έφεραν τη Νέα Γρίπη όπως προέβλεπαν διάφοροι που έφτασαν στο σημείο να εισηγηθούν τη ματαίωση του ιστορικότερου θεσμού για τη Λευκάδα.

Στα αρνητικά η απουσία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Νομάρχη Λευκάδας κ. Κώστα Αραβανή.

Αρνητικό σημείο ήταν η μη αστυνόμευση της παρέλασης της πρώτης Κυριακής στη κεντρική αγορά, η τέλεση του πολύ καλού εθίμου της βαρκαρόλας την ώρα που διεξαγόταν το Φεστιβάλ.

Επιπλέον αρνητικό ήταν το γεγονός ότι ορισμένοι φορείς τοπικών διαμερισμάτων και άλλων Δήμων οι οποίοι φιλοξενούσαν εκδηλώσεις με φολκλορικά συγκροτήματα παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων που τους παραχώρησε τα συγκροτήματα και αντ’ αυτού ευχαριστούσαν άλλους φορείς. Αυτό δείχνει τουλάχιστον αχαριστία.

Επικίνδυνο μου ακούγεται αυτό που δειλά δειλά δηλώνεται ανεπίσημα ότι θα γίνει παράλληλο Φολκλορικό φεστιβάλ με άλλον φορέα διαχείρισης.

Καλό λοιπόν θα ήταν όλοι μας πριν κάνουμε την κριτική μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Και δεύτερο όλοι μας να βοηθούμε εθελοντικά το θεσμό όπως γίνονταν στην αρχή της δημιουργίας του και να μη βλέπουμε το θεσμό για πολιτική αναρρίχηση και οικονομικά οφέλη.

Διονύσιος Η. Κούρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.