Ο Παναγιώτης Σκληρός για τα Ιόνια Νησιά

ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




Το ότι ο νησιωτικός χώρος της Ελλάδος(Ιόνιο και Αιγαίο) διέπονται από τις διατάξεις της συμφωνίας του Άμστερνταμ για τις νησιωτικές πολιτικές και το ότι υπάρχει Υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής είναι γνωστό.
Το αν βέβαια αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και αν είναι τύποις υπουργός και Ιονίων νήσων ο καθ υλην υπουργός είναι κι αυτό γνωστό ότι δηλαδή δεν εφαρμόζονται οι πολιτικές κι ότι δεν γνωρίζουμε από τα μέρη μας τον κ. Υπουργό.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η κοινωνία και ιδίως οι αγρότες ότι στην σύσκεψη των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. τον Νοέμβριο του 2008 αναφορικά με τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις μετά το 2013, ενώ οι αγροτικές περιοχές του Αιγαίου εξαιρέθηκαν σαν ιδιάζουσες , αυτών των μέτρων, οι αγροτικές περιοχές των Ιονίων νήσων ΔΕΝ έτυχαν αυτής της εξαίρεσης με αποτέλεσμα να οδηγείται η ελαιοκαλιέργεια κυρίως σε απαξίωση και μηδενισμό κάθε οικονομικού οφέλους.
Στην σύσκεψη μάλιστα που έγινε τον Ιούλιο στην Αθήνα από την ΠΑΣΕΓΕΣ και με την παρουσία του Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης κ. Αυγουλά και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.Ξ. Βεργίνη , τονίστηκε από τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Β.Εξαρχο, να μην εξαιρεθούν μόνο τα νησιά του Αιγαίου ( κι έτσι να λαμβάνουν προνόμια ειδικής μεταχείρισης)αλλά όλα τα Ελληνικά νησιά και φυσικά του Ιονίου που λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του πολυτεμαχισμού και μικρού κλήρου κινδυνεύουν όπως είπαμε να αφανιστούν σαν αγροτική οικονομία.
Ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας και ως ο καλλίτερος συνδυασμός πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα(γεωργία και τουρισμός), τα Ιόνια νησιά θα πρέπει να τύχουν της ίδιας πολιτικής.
Και οφείλει επιτέλους η κυβέρνηση να υλοποιήσει τόσο τις νησιωτικές πολιτικές(επιδοτήσεις, μεταφορικά, εισιτήρια, άγονες γραμμές κλπ) όσο και τις πολιτικές για την μετά το 2013 εποχή και την ενίσχυση έτσι των αγροτών , αν δεν θέλει να ερημώνονται τα νησιά του Ιονίου τον χειμώνα και να ζουν μόνο 3-4 μήνες το καλοκαίρι.
Είναι βέβαια προφανές ότι όλα τούτα μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έχει καθημερινά να επιλύσει πληθώρα προβλημάτων στο εσωτερικό της ή να ‘’τακτοποιήσει ΄’ τις εκκρεμότητες των Βατοπαιδινών- δινών της ή τόσα και τόσα σκάνδαλα.
Εξ αλλού σίγουρα την απασχολεί το πότε και πώς θα φύγει δια παντός, θέμα που γνωρίζει ότι έχει σαφέστατα αποφασίσει ήδη ο Ελληνικός λαός.



Παναγιώτης Σκληρός,
Γρ/τεας της Περιφερειακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ιονίων νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.