Εθελοντικός καθαρισμός Νικιάνας














Για σήμερα το πρωί είχε δοθεί το ραντεβού στο λιμάνι της Νικιάνας στις 8 : 30 . Ξεκινώντας από το σπίτι μου για να πάω και εγώ στο ραντεβού όχι μόνο με τον σύλλογο αλλά στο ραντεβού μου με την υποχρέωση μου με τον τόπο και την φύση μέσα στην οποία μεγάλωσα και πήρα τα πρώτα μαθήματα της ζωής, ήμουν σίγουρος ότι θα "είμαστε αρκετοί" σήμερα......ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ.....!!! Κάποιος μεγάλος σε ηλικία φίλος μου μου είχε πει μια φορά " ποτέ μην είσαι σίγουρος για τους ανθρώπους" πόσο δίκιο είχε.... Φτάνοντας στο λιμάνι είδα τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας, τον μοναδικό δημοτικό σύμβουλο κ. Μπάμπη Καλό την κ. Βασιλική Μάρη από το τοπικό συμβούλιο και άλλα 4-5 άτομα από την Νικιάνα !!!!

Στην αρχή δεν το πίστευα.......Μα που είναι όλοι αυτοί που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, που είναι όλοι αυτοί που δηλώνουν δημοσίως και το παίζουν οικολόγοι και τέτοιες μαλακίες ? Αυτό το δήθεν profile πολύ μου την δίνει και δεν το γουστάρω καθόλου. Θα πει κάποιος : Δικαίωμά του όμως του καθένα από εμάς να αποφασίσει αν θέλει να βοηθήσει σε μια οικολογική πρωτοβουλία......ΛΑΘΟΣ ! Υποχρέωση του καθένα από εμάς που ζει και θέλουμε να ζει σε αυτόν τον τόπο.....Έτσι κατά την γνώμη μου πάντα, είχαν υποχρέωση και τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού αλλά και του τοπικού συμβουλίου ακόμα περισσότερο, να έρθουν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια...Στο κάτω - κάτω και μπροστά από το σπίτι τους θα καθαρίζανε.....Που ήτανε όλοι αυτοί σήμερα ?

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.

ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΚΑΙ ΣΙΧΑΘΗΚΑ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ.

Και αν κάποιος έχει την απορία με ποια ιδιότητα γράφω αυτά τα πράγματα εδώ ....του λέω για να ξέρει .....

Ό,τι γράφω στο παραπάνω κείμενο το γράφω με την κοινή ιδιότητα που έχουμε όλοι μας.....Σαν πολίτης αυτής της χώρας και σαν ΜΑΛΑΚΑΣ που κάθομαι και πιστεύω τους κομπογιαννίτες.

Τέλος πάντων μετά από την απογοήτευση που κυριάρχησε εμένα αλλά και όσους είχαμε συναντηθεί στο λιμάνι, πήραμε τις μάυρες σακούλες και τα γάντια μας και με όρεξη αλλά και με πλάκες και πειράγματα μεταξύ μας ξεκινήσαμε για να κάνουμε αυτό που είχαμε πάει να κάνουμε.

Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα πήγε με κατευθύνθηκε προς Λευκάδα και ή άλλη ομάδα προς Νυδρί.
Ευτυχώς μετά από λίγο ήρθαν και βοήθησαν η Φρόσω και η Διαμάντω από την Νικιάνα αλλά και η Βάσω και η Λαμπρινή από τον Άγιο Νικόλα και την Λευκάδα αντίστοιχα που ήρθαν στην Νικιάνα για να βοηθήσουν στην προσπάθεια του συλλόγου.

Μαζεύτηκαν συνολικά 27 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, 2 φουσκωτές βάρκες, ένα θαλάσσιο ποδήλατο, καλοριφέρ, αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, πολλά μέτρα σύρματος και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Στην συνέχεια και αφού καθαρίστηκαν οι παραλίες οι ομάδες ανέβηκαν στον κεντρικό δρόμο και συνέχισαν εκεί την καθαριότητα.

'Όταν περνούσα μπροστά από τα καφενεία του χωριού τα οποία ήταν γεμάτα από μικρούς και μεγάλους πίστευα ότι θα νιώσω πολύ χαζός αλλά έκανα λάθος ....Ένιωθα πολύ περήφανα.



Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθαν σήμερα και βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια και περισσότερο από όλους την μικρή Βιολέτα Βερυκίου που ήρθε και βοήθησε με όλη την δύναμη της αγνής ψυχής της.



Μετά από την αποκομιδή των σκουπιδιών όλοι μαζί ήπιαμε καφεδάκι και κρύες μπύρες στην καφετέρια του Σωτήρη στην Νικιάνα.




Κείμενο : Νίκος Καββαδάς
Φώτο : Γιώργος Μπάρκας/Νίκος Καββαδάς