Γαλάζια σημαία.....!!! ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ...


Η Γαλάζια σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός που στην ουσία επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε περίπου 40 χώρες μέχρι σήμερα.
Ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί από το 1987 (στην Ελλάδα από το 1992) και αποτελεί σύμβολο οργανωτικής και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education με έδρα τη Δανία και έχει 40 χώρες - μέλη από όλες τις Ηπείρους.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία στο εξωτερικό δίνουν μεγάλη σημασία στο θεσμό αυτό και συνιστούν στους πελάτες τους προορισμούς με τέτοιες ακτές.

Οι υποψήφιες ακτές πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις για να κερδίσουν μία θέση στη λίστα της Γαλάζιας Σημαίας. Για τις ακτές ισχύουν 29 αυστηρά κριτήρια ενώ για τις μαρίνες 22.

Κριτήρια για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας.

* Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση.
Οι ακτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες όσον αφορά τον
παράκτιο χώρο και την διατήρηση καθαρότητας αυτού, καθώς και την ενημέρωση για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Επίσης θα πρέπει κάθε ακτή να πληροφορεί το κοινό της για την ποιότητα του νερού και να διαθέτει πίνακα ανακοινώσεων με το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες». Ποιότητα νερών κολύμβησης.
Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που απαγορεύει τη ρίψη βιομηχανικών λυμάτων στις ακτές και ελέγχει την ποιότητα των υδάτων με δειγματοληπτικές μετρήσεις.

* Περιβαλλοντική Διαχείριση
Ένα κριτήριο που προβλέπει την οργάνωση και τη συντήρηση της ακτής θέτοντας όρους όπως συστηματικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια και κάθε είδους λύματα, ικανοποιητικός αριθμός κάδων απορριμμάτων, δυνατότητα ανακυκλώσιμων υλικών, καθαρές τουαλέτες - αποδυτήρια και κάθε άλλου είδους εγκατάσταση, απαγόρευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων για την ασφάλεια των λουόμενων, απαγόρευση ελεύθερου camping, επίβλεψη κατοικίδιων ζώων αλλά και συντήρηση των κτιρίων και γενικότερα του εξοπλισμού της ακτής.
* Πρώτες βοήθειες, ναυαγοσώστες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.
Με βάση αυτό το κριτήριο οι ακτές πρέπει να διαθέτουν έμπειρους και εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες και ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των κολυμβητών, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή τους στην παραλία.

Για το 2009 ή Λευκάδα η μόνη μπλε σημαία είναι αυτή της Μαρίνας Λευκάδος.....

Γιατί δεν δεν έχουμε καμία παραλία στην Λευκάδα με Γαλάζια σημαία ούτε φέτος αλλά ούτε και το 2008 ?

Είναι απλό, Για να πάρει κάποια παραλία αυτήν την διάκριση πρέπει ο Δήμος στον οποίο ανήκει η παραλία να συντάξει ένα φάκελο που να παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις που έχει η παραλία αλλά και διάφορες δραστηριότητες οικολογικής φύσης που έχουν σχέση με αυτήν.

Το 2008 αλλά και το 2009 τέτοιος φάκελος από τον Δήμο Λευκάδας δεν έγινε και αυτός είναι ό λόγος που η Λευκάδα με μερικές από τις ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο δεν έχει Γαλάζια σημαία.

Πολύ ωραία ρε παιδιά....ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ θα μας πάτε πολύ μπροστά εσείς .....
ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΦΕΤΟΣ

Για να δείτε ποιές παραλίες και μαρίνες πήραν την Γαλάζια σημαία στην Ελλάδα κάντε κλικ εδώ :

www.blueflag.org

Ρεπορτάζ : My Lefkada Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.