Οι "Ρονιές" στην Ράχη


"Ρονιές" ονομάζονται από τους ντόπιους οι καταρράκτες που υπάρχουν λίγο πιο έξω από το χωριό Ράχη στον Δήμο Ελλομένου. Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να πάει στο Νυδρί και από εκεί να ακολουθήσει τον δρόμο για Ράχη, συνεχίζοντας και περνώντας έξω από το δημοτικό στάδιο Νυδριού θα φτάσει στους καταρράκτες Η διαδρομή από το Νυδρί μέχρι την Ράχη περνάει μέσα από περιβόλια και εκτάσεις με Ελιές. Από την Ράχη όμως μέχρι τους καταρράκτες το τοπίο αλλάζει, ο δρόμος πηγαίνει παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Δημοσάρης. Τεράστια Πλατάνια σκεπάζουν τον δρόμο, που ούτε οι ακτίνες του Ήλιου δεν μπορούν να διαπεράσουν τον ίσκιο από τα καταπράσινα, πλατιά φύλλα τους.

Πλησιάζοντας στους καταρράκτες ο δρόμος σταματάει και η διαδρομή γίνεται με τα πόδια, εκεί υπάρχει κάτω από έναν τεράστιο Πλάτανο καφετέρια που μπορεί κανείς να προμηθευτεί νερό ή ότι άλλο χρειάζεται ή απλά να κάτσει και να απολαύσει τον καφέ του κάτω από τον γέρο - Πλάτανο.


Η διαδρομή από εδώ μέχρι τις "Ρονιές" γίνεται από ένα μονοπάτι με τα πόδια.



Σήμερα ξεκίνησε η ανάπλαση του κάτι που είναι πολύ ευχάριστο μιας και έτσι θα γίνει αυτό το υπέροχο τοπίο εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Η μεταφορά των υλικών μιας και δεν χωράει κάποιο όχημα στο μονοπάτι έγινε με....γάιδαρο !!! Την Σουλτάνα όπως λένε χαϊδευτικά το θηλυκό γαϊδουράκι οι εργάτες.
Ελπίζουμε να τελειώσουν σύντομα οι εργασίες και να μην έχουμε καθυστερήσεις γιατί δεν μας παίρνει ο χρόνος για τέτοια.








Με αυτό που αντικρίζει όποιος φτάσει στους καταρράκτες έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε κάποιο άλλο τόπο και όχι στην Λευκάδα. Ψηλά βράχια στις δύο πλευρές, ρυάκια με τρεχούμενο νερό και λίγο πιο ψηλά ο μεγάλος καταρράκτης περίπου 22 μέτρων όπου το νερό πέφτει σε μια μικρή λίμνη που οι πιο τολμηροί αψηφούν το κρύο νερό και κάνουν μπάνιο.







Φεύγοντας από τους καταρράκτες κάναμε στάση στο καφέ "Ο Πλάτανος" πίνοντας κρύο καφέ από τα χεράκια του Μένιου και παίξαμε τάβλι κάτω από τα κλαριά του γέρο - Πλάτανου.






Όσοι δεν έχετε πάει σας προτείνουμε να πάτε... είναι κάτι που αξίζει και είναι τόσο κοντά μας.



Δείτε το βίντεο από τους καταρράκτες στην Λευκάδα.




Κάντε "κλικ" εδώ για να δείτε την τοποθεσία στον χάρτη.

Ρεπορτάζ : My Lefkada Team
Φώτο : Νίκος Καββαδάς
Βίντεο : Νίκος Καββαδάς

3 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.