Πολιτισμικός Θησαυρός - Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο

" Σηκωθείτε από καρέκλες, ντιβάνια, καναπέδες " λέει ο γνωστός πλέον Λιακόπουλος, το ίδιο πρέπεί να κάνουμε όλοι οι Λευκαδίτες και κάτοικοι του νησιού ή έστω όσοι από εμάς δηλώνουμε ότι ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας και το νησί μας.

Στο όμορφο χωριό του Κάβαλου υπάρχει ένας πολιτισμικός θησαυρός. Ο θησαυρός του κυρ Ανδρέα που με κόπο αλλά πάνω από όλα τρέλα, μάζεψε, έχει στεγασθεί στο αναπαλαιωμένο κτήριο του σχολείου στον Κάβαλο. Ένα σπάνιο μουσείο που τα εκθέματα του γυρίζουν τον επισκέπτη χρόνια πίσω κάνοντας τον να θαυμάζει τους προγόνους του και να διαπιστώνει το πόσο δύσκολη ήταν ή επιβίωση για αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης στο μουσείο υπάρχουν αντικείμενα τα οποία πρόσφερε ο Χρήστος Κατωπόδης (Ζακχαίος).

Δείτε το βίντεο από την ξενάγηση πού έκανε ο κυρ Ανδρέας στον ρεπόρτερ "Νιόνιο" και τον Νίκο Καββαδά, για να μπορέσουν να τραβήξουν πλάνα από το μουσείο για όσους δεν έχετε πάει ελπίζοντας να σας κάνουν να πάτε.





Το μουσείο τον χειμώνα δυστυχώς είναι κλειστό και όσο για το καλοκαίρι ήταν ανοιχτό μέχρι πέρυσι μιας και φέτος δεν είναι ακόμα σίγουρο μιας και μάθαμε ότι σε συμβούλιο του Δ. Σ. του Δήμου Σφακιωτών τέθηκε το θέμα να μην ανοίξει τις πόρτες του το μουσείο καθώς τα μεροκάματα τον παιδιών που το κρατάνε ανοιχτό τους καλοκαιρινούς μήνες είναι παραπανίσια έξοδα για τον δήμο και για να μην αναρωτιέστε πόσα είναι αυτά τα λεφτά μάθετε ότι είναι περίπου 3.000 με 4.000 €.

Ελπίζουμε ότι το μουσείο θα λειτουργήσει κανονικά το καλοκαίρι και ευχόμαστε να μην κλείσει ούτε το χειμώνα ή έστω να είναι κάποιες ημέρες ανοιχτό και καλό θα ήταν να γίνει μια συνεννόηση μεταξύ των γραφείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του Δήμου Σφακιωτών ώστε να επισκέπτονται το μουσείο τα σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές.

Επίσης κάτι άλλο που παρατηρήσαμε είναι ότι τα εκθέματα δεν έχουν καρτελάκι με την περιγραφή τους ούτε είναι στο περίπου χρονολογημένα αλλά ούτε καν είναι αριθμημένα. Βασικά προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλα τα μουσεία. Επίσης δεν υπάρχει προστασία για τους διάφορους μικροοργανισμούς που προσβάλουν το ξύλο και αυτό ίσως αποδειχτεί σε μεγάλο πρόβλημα καθώς τα περισσότερα από τα εκθέματα είναι από ξύλο.

Μακάρι να υπήρχαν αλλά και να υπάρξουν και άλλοι Λευκαδίτες με την τρέλα του κυρ Ανδρέα. Ενός ανθρώπου που πρόσφερε τον κόπο της ζωής του στον τόπο που ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας.

Ρεπορτάζ : My Lefkada Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.